Колку филмовите според „вистински“ приказни се навистина „вистински“?

Колку филмовите според „вистински“ приказни се навистина „вистински“?

Терминот „базиран на вистински настан“ во филмовите инспирирани од вистински настани и личности премногу слободно се користи во Холивуд.

Без разлика дали станува филм за скандали, вистински личности, кралеви, иноватори или поп ѕвезди, секогаш постои и „мало искривување на фактите“ во вистинските приказни кои филмовите се обидуваат да ги претстават.

imitation

Најчесто тоа е за драматични цели, но колку навистина од „вистинските“ стории се навистина вистински? Па интернет сајтот Information Is Beautiful веќе 7 години анализира и објавува вистински факти за различни теми, настани, а сега и филмови.

Тие одбраа повеќе филмови кои тврдат дека се снимени по „вистински настани“ и сцена по сцена ги анализираа истите за нивната веродостојност. Од нив Selma имаше 100% веродостојност, а The Imitation Game само 41.4% Погледнете на официјалната страница.

page

Објавено од admin на 1 December 2016, 08:33