Најпрофитабилните независни филмови за 2015-та

Најпрофитабилните независни филмови за 2015-та

Летото претежно е сезона на скапи блокбастери и забавна “popcorn cinema”, но меѓу нив годинава се протнаа и неколку независни филмови кои оставија/оставаат силен впечаток кај публиката. Ex Machina e еден од најквалитетните филмови годинава воопшто, а личен силен впечаток оставија и Love & Mercy, What We Do In The Shadows и Wild Tales.

Во прилог листа на најпрофитабилните независни филмски остварувања годинава:

1. Woman in Gold
Дистрибутор: The Weinstein Company
Премиера: 1-ви Април
Број на кина за премиера: 258
Заработка од премииера: $8,107
Вкупна заработка: $33,269,180

2. Ex Machina
Дистрибутор: A24
Премиера: 10-ти април
Број на кина за премиера: 4
Заработка од премиера: $59.316
Вкупна заработка: $25,388,704

3. Still Alice
Дистрибутор: Sony Pictures Classics
Премиера: 16-ти јануари
Број на кина за премиера: 12
Заработка од премиера: $16,417
Вкупна заработка: $18,754,371

4. It Follows
Дистрибутор: RADIUS-TWC
Премиера: 13-ти март
Број на кина за премиера: 4
Заработка од премиера: $40,022
Вкупна заработка: $14,674,076

5. Far From the Madding Crowd
Дистрибутор: Fox Searchlight
Премиера: 1-ви мај
Број на кина за премиера: 10
Заработка од премиера: $16.499
Вкупна заработка: $12,167,641

6. Love & Mercy
Дистрибутор: Roadside Attractions
Премиера: 30-ти јануари
Број на кина за премиера: 481
Заработка од премиера: $4,412
Вкупна заработка: $12,057,248

While We're Young

7. While We’re Young
Дистрибутор: A24
Премиера: 27-ми март
Број на кина за премиера: 4
Заработка од премиера: $56,922
Вкупна заработка: $7,587,485

8. I’ll See You in My Dreams
Дистрибутор: Bleecker Street
Премиера: 15-ти мај
Број на кина за премиера: 3
Заработка од премиера: $17,364
Вкупна заработка: $7,093,866

9. Mr. Holmes
Дистрибутор: Roadside Attractions
Премиера: 17-ти јули
Број на кина за премиера: 361
Заработка од премиера: $6,745
Вкупна заработка: $6,801,000

10. Baahubali: The Beginning
Дистрибутор: Blue Sky Cinema
Премиера: 9-ти јули
Број на кина за отварање: 236
Заработка од премиера: $15,148
Current Gross: $6,738,000

11. Me and Earl and the Dying Girl
Дистрибутор: Fox Searchlight
Премиера: 12-ти јуни
Број на кина за отварање: 15
Заработка од премиера: $13,100
Вкупна заработка: $6,469,431

12. Bajrangi Bhaijaan
Дистрибутор: Eros
Премиера: 17-ти јули
Број на кина за отварање: 257
Заработка од премиера: $10,200
Вкупна заработка: $5,793,000

"Amy"

13. Amy
Дистрибутор: A24
Премиера: 3-ти јули
Број на кина за отварање: 6
Заработка од премиера: $37,083
Вкупна заработка: $5,658,000

14. Danny Collins
Дистрибутор: Bleecker Street
Премиера: 20-ти март
Број на кина за отварање: 5
Заработка од премиера: $14,492
Вкупна заработка: $5,637,066

15. The Water Diviner
Дистрибутор: Warner Bros.
Премиера: 24-ти април
Број на кина за отварање: 320
Заработка од премиера: $3,814
Вкупна заработка: $4,196,641

16. A La Mala
Дистрибутор: Pantelion/Lionsgate
Премиера: 24-ти февруари
Број на кина за отварање: 384
Заработка од премиера: $3,651
Вкупна заработка: $3,629,842

17. Spare Parts
Дистрибутор: Pantelion/Lionsgate
Премиера: 16-ти јануари
Број на кина за отварање: 440
Заработка од премиера: $3,036
Вкупна заработка: $3,618,912

18. What We Do In The Shadows
Дистрибутор: Unison/Paladin
Премиера: 13-ти февруари
Број на кина за отварање: 2
Заработка од премиера: $32,900
Вкупна заработка: $3,439,205

19. Wild Tales
Дистрибутор: Sony Pictures Classics
Премиера: 20-ти февруари
Број на кина за отварање: 4
Заработка од премиера: $21,275
Вкупна заработка: $3,107,072

20. Dil Dhadakne Do
Дистрибутор: Eros
Премиера: June 5th
Број на кина за отварање: 238
Заработка од премиера: $5,573
Вкупна заработка: $3,066,100

Објавено од Мартин Чалакоски на 3 August 2015, 18:48