Рецензија: „Кум по нарачка“

Рецензија: „Кум по нарачка“

„Кум по нарачка“ (The Wedding Ringer)

режија: Џереми Гарелик (Jeremy Garelick);
сценарио: Џереми Гарелик (Jeremy Garelick), Џеј Лавендер (Jay Lavender);
главни улоги: Кејли Куоко-Свитинг (Kaley Cuoco-Sweeting), Џош Гад (Josh Gad), Kевин Харт (Kevin Hart) и други;
продукција: САД / комедија / 2015 година / 101 минути

Режисерот на „Кум по нарачка“ (The Wedding Riger) има интересна лична приказна зад концептот за филмот. Имено, бил повикан на свадба од страна на познаник од колеџ со кого едвај разговарал и кога сепак се појавил таму сфатил дека е еден од вкупно трите гости на страната на младоженецот – братот на невестата, еден Филипинец кој во времето кога студирале бил на размена и самиот режисер, Џереми Гарелик. Но, Џереми сериозно си ја сфатил улогата и за да заборави на незгодната ситуација и да му помогне на дечкото, за време на свадбата всушност постојано раскажувал забавни приказни за младоженецот. Потоа размислувал дека некој тоа треба почесто да го прави и дури да биде платен за истото. По ова искуство го пишува сценариото токму за овој филм, заедно со неговиот пријател Џеј Лавендер уште во 2001 година. По петнаесетина обиди за реализација (меѓу заинтересираните бил и Тод Филипс, режисерот на The Hangover), филмот конечно бил направен во режија на Гарелик.

Во филмот, Даг Херис (Josh Gad) е тип кој нема пријатели поради тоа што е опседнат со работата, но е заљубен во една девојка (Kaley Cuoco-Sweeting), надвор од неговата лига. За да ја импресионира и’ раскажува најразлични приказни за неговиот измислен најдобар пријател, без ни’ да помисли дека истиот многу ќе и се допадне. Но, Даг е во голема неволја две недели пред неговата свадба кога треба да најде кум и да направи забава, без никаква идеја како да го стори тоа. Тогаш се појавува Џими Калахан (Kevin Hart), кој професионално им помага на идните младоженци да се снајдат – во улога на „кум по нарачка“, а овој пат со себе носи и група пријатели за да ја спроведе најјаката измама која било кога ја направил – The Golden Tux, и да му помогне на Даг да се ожени со жената што ја сака.

Филмот зборува за тоа колку се навистина важни пријателите во животот, а карактерите на Даг и Џими на различен начин ја извлекуваат поуката од приказната. Додека Даг сфаќа дека му се потребни вистински пријатели во животот, Џими од друга страна конечно ќе научи дека мора да ја помести дистанцата што ја поставува со луѓето, бидејќи и покрај фантастичните социјални вештини, сепак без тоа не може вистински да се поврзе со никого.

Во едно интервју режисерот кажува дека навистина постоела професија – улога на старосватица на невестата на свадбата, па си помислил дека истата услуга треба да постои и за младоженците, бидејќи секој не може да ја оствари улогата и одговорноста да биде кум на нечија свадба. Меѓу другото, многумина од пријателите на Андерсон му кажале дека многу би сакале да имаат по еден Џими и на нивна страна. И самиот тој има изјавено дека поради изобилството од комични сцени во филмот (кои можат да произлезат од една таква ситуација), одличната филмска хемија и фантастичните импровизации меѓу Кевин Харт и Џош Гад, првата верзија на филмот траела дури три ипол часа. Па така, се очекува и продолжение на приказната, која според Гарелик е покомична верзија на „Единаесетмината на Оушн“ (Ocean’s 11).

„Кум по нарачка“ ќе започне со прикажување во Cineplexx во четврток.

Објавено од admin на 13 January 2015, 08:17