Assassin’s Creed

Assassin’s Creed

Џастин Курзел во 2015-та година за прв пат ги регрутираше Мајкл Фасбендер и Марион Котиљард за најновата адаптација на шекспировата трагедија Macbeth. Следната 2016-та тој повторно ги „собра“ двајцата актери за нов проект. Адаптацијата на легендарната видео игра Assassin’s Creed.

assassins-creed

А, во Assassin’s Creed, Мајкл Фасбендер е Калум Линч. Затвореник кој по лажната егзекуција ќе биде донесен во просториите на Abstergo „фондацијата“ во Мадрид и подложен Animus програмата. Тој ќе биде поврзан со машина која симулира виртуелна реалност и која Калум ќе го поврзе со неговиот предок Агулар де Нехра. Тој треба со помош на Animus да се врати назад 500 години во ерата на шпанската инквизиција и да го пронајде „забранетото јаболко“. Директорот на Abstergo, Алан Рикин (Џереми Ајронс) и неговата ќерка Софија (Марион Котиљард) веруваат дека античкиот артефакт ги поседува генетските кодови за слободна волја кои треба да го сопрат насилството кое го мачи човештвото. Секако Abstergo „фондацијата“ е составена од модерна фракција на Темпларите, а самиот Алан има и „задни намери“ во неговата „миротворна мисија“. Но, дали Калум ќе успее да го пронајде?

assassins-creed2

Постои веќе доминантно мислење меѓу фановите на видео игрите дека Холивуд не знае да направи „солидна“ адаптација на една тава видео игра. И тоа мислење е повторно оправдано, бидејќи по Warcraft, најновото разочарување се нарекува Assassin’s Creed. А започна со толку потенцијал. Не поради фактот што го има Курзел и кинематографот Адам Аркапау зад леќите, туку и најталентираните актери на денешницата пред нив. Фасбденер е апсолутно маестрален во двојната улога во Assassin’s Creed. Тој е исто така еден од продуцентите на филмот и може уште од 1-та минута да се почувствува придонесот, трудот и ентузијазмот кој го внесол во самиот филм (од повеќе аспекти).

DF-05572.tif

Кореографиите на борбите, сцените со скокање, бркање и синхронизирани движења додека ликот на Линч е во Animus ќе ви го одземат здивот. Тие не само што се маестрално прикажани, воедно се и маестрално снимени од Курзел, а тој не штедел ресурси за да ги сними. Дронови, хеликоптери и многу широки кадри на отворените сетови при експозицијата. Секако не смее да се заборави и дека историските сцени се целосно на шпански јазик, но проблемот на филмот е во структурата на сторијата. Поточно како таа е формирана и развиена во наративниот дел од тројцата сценаристи.

assassins-creed5

Со исклучок на првите 40-на минути, добивате чувство дека сцените сместени во сегашноста како да го нарушуваат наративниот тек на сторијата, а не нудат ниту објаснување за останатите ликови. Останатите потомци/атентатори во Abstergo, имаат речиси минимална минутажа, а по завршувањето на филмот ниту им ги паметите имињата. Секако, тоа не е исклучиво само за „лабораториските“ глувци како Калум и Муса (Мајкл К. Вилијамс). И во останатите ликови има толку одлични актери кои се потрошени во тривијални или не-инспиративни ликови. Хеј, тоа може да се каже и за Марион во улогата на Софија Ринкин.

assassins-creed6

Не само што со нејзините реплики ги оддава деталите за самото дејствие, изгледа незаинтересирано додека го прави тоа. А да не споменувам дека во ликовите на Алан Ринкин и Елен Кеј, режисерот Курзел ги ставил двајца од најталентираните актери воопшто. Џереми Ајронс и Шарлот Ремплинг. И не само тоа. Актери кои се способни да одглумат многу пофантастични негативци од тие што ни се дадени во Assassin’s Creed. Таму сценаристите можеа да се осврнат на борбата за моќ, доминација меѓу таткото и ќерката, а во сцените од 15-ти век гледаме и трошки на афекција меѓу Калум и колешката атентатор Марија (Ариен Лебед). Толку многу добри потенцијални насоки за нарацијата, развојот на дејствието но и на ликовите се оставени или начнати и недоволно искористени.

assasins3

Разочарувачкиот крај на Assassin’s Creed отвора можности за ново продолжение, но потребни се подобрувања во самата структура на филмот. Екстериерот и визуелната презентација се солидни. Сторијата зад нив многу треба да се подобри за продолжението.

С. Лазаревска

Објавено од admin на 9 January 2017, 11:24