Get Hard:  тешкиот „тренинг“  до затворот

Get Hard: тешкиот „тренинг“ до затворот

Џејмс Кинг (Вил Фарел) и Дарнел Луис (Кевин Харт) се на комплетно различни „светови“. Буквално и фигуративно.

Првиот е богат хеџ фонд менаџер со прекрасна куќа на Бел Ер, послуга, и Алиса (Алисон Бри) прекрасната помлада вереница која е всушност ќерка на Мартин (Крег Т. Џонс) неговиот шеф. Дарнел пак работи како мијач на автомобили и заедно со сопругата Рита (Едвина Финдли) се обидуваат да ја преселат ќерката во подобро школо, во подобра населба и во подобар живот. Надвор од сиромаштијата. Но, кога Џејмс ќе биде обвинет за проневера и осуден на 10 години затвор, тој ќе добие „грејс период“ од 30 дена за да пристигне во Сан Квентин затворот. Па затоа Џејмс ќе добие идеја (базирана на статистичка и расистичка претпоставка) дека Дерил може да го научи како да не биде „нечија кучка“ во затворот. Затоа што нели веднаш претпостави дека Дарнел (како црнец) бил во затвор и веќе има искуство како да го „преживее“ престојот таму.

get-hard

Да добивав долар за секоја расна, хомофобична социо-економска навреда, стереотип или предрасуда слушната во Get Hard, најверојатно до крајот на филмот ќе го имав буџетот на целиот филм на мојата банкарска сметка. Но, да не започнуваме со негативното и покрај тоа што тоа преовладува во режисерското деби филм на Итан Коен. Не, не тој Итан Коен. Пријатно изненадување е Рита Луис (Едвина Финдли), сопругата на Дерил. Прекрасна, реална сопруга на Дарнел и грижлива мајка, таа е чиста спротивност на Алиса, плитката и разгалена материјалистка вереница на Џејмс. Штета што нејзината минутажа е премала.
Но, искрено Вил Фарел и Кевин Харт се ѕвездите на филмот и единствените кои се во состојба да го „осветлат“ Get Hard. Хемијата меѓу актерите е одлична, а неизбежен е талентот за физичка (па и на моменти и дедпан комедија) на актерите. Фарел веќе ни покажа дека е способен одлично да ни прикаже лик кој е возрасно дете, а Кевин Харт и неговиот енергичен пристап кон улогата, придонесува за балансот меѓу двајцата актери, Тој е јингот на јангот од Вил Фарел.

hard

Но, да се навратам на стереотипите и навредите од погоре кои доминираат со сценариото. Ќе ги занемарам тие како фелатио обидот во тоалетот и ќе се фокусирам на „големата слика“. Тажното е што тие во најголемиот дел се вистинити. Еден од тројца црнци во САД ќе се најдат зад решетки во нивниот животен век, а и децата од доминантн афро-американските области пристигнуваат во училишта на кои има детектори за метал на влезната врата. Тоа не е ништо ново, но за жал тука е прикажано на реален и вознемирувачки начин истовремено.

get-hard2

Но, кога подобро размислив, расниот хумор (како и хомофобичниот) можел во Get Hard и поинаку да се прикаже за повеќе да биде смешен отколку навредлив. Да тоа е изводливо, па затоа се потсетив на една сцена од Django Unchained. Тарантино во таа сцена имаше десетици ККК членови качени на коњи како се расправаат за дупките на нивните бели качулки. Да и таа шега е расистичка, но многу повеќе е смешна. Не затоа што доаѓа од Квентин Тарантино, туку затоа што во самата с’рж таа не ги навредуваше црнците. Туку белците.

Траекторијата на развојот на дејствието во Get Hard е предвидлива и неинвентина (и во одделни теми) не само во линејарната прогресија во глобала. Вистинскиот злосторник во проневерата како една од тие теми, а таа е очигледно прозаична уште во воведните 15 минути од филмот. На прост (а сепак ефикасен начин) изненадувачки ни е прикажана и површноста на богатите во Америка. Тие од Бел Ер. Тие кои ги гледаме во списанијата, магазините. Елитистите како Џејмс. Привилигирани индивидуи кои мислат дека можат да ја разберат и почитуваат културата на афро-американците по една вечер помината слушајќи хип хоп.

GetHard4

-Мислам дека знам кој го уби Тупак, вели Џејмс во колата облечен како Вили Вонка верзија на Лил Вејн. Ќе ве оставам со оваа реченица за крајот, и сами да процените колку е лошо сценариото на Get Hard. Што е навистина штета бидејќи тоа го изговараат двајца од најталентираните актери во Холивуд.

С. Лазаревска

Објавено од admin .f24 на 3 April 2015, 18:49