La La Land

La La Land

Демиен Шезел кон крајот на месецов ќе се бори за невозможното. Да триумфира во што е можно повеќе од 14-те категории во кои беше номиниран неговиот трет режисерски обид- La La Land. А, ако на 26-ти месецов дипломецот на Харвард ја освои статуетката за најдобар режисер тој ќе стане најмладиот победник во таа категорија, надминувајќи го Норман Таурог кој ја поддигна статуетката во 1932-га година. Демиен во La La Land ни ги прикажа Миа (Ема Стоун) и Себастијан (Рајан Гослинг).

la_la2

Двајца сонувачи кои живеат во Лос Анџелес. Тој е џез музичар кој сонува да отвори свој клуб, а во реалноста е приморан да свири досадни песни претходно одбрани од сопствениците во баровите. Миа сонува да стане славна актерка, а во реалноста работи како бариста во кафулето на филмско студио и секојдневно е понижувана на аудициите од кастинг агентите. Нивното запознавање е повеќе „љубов на трет поглед“, но нивната љубов кон тоа што го работат ќе надвладее во оваа приказна.

la_la4

La La Land најпрво е ремек дело на современата кинематографија од технички аспект. Сет дизајнот, костимографијата, практичните и специјалните ефекти за време на музичките и танцовите нумери и кинематографијата се беспрекорни и токму во сите елементи ќе ја најдете „филмската магија“. И иако Шезел со сценариото го исмева самиот град во кој е сместено дејствието (исмевањето можете да го најдете и во самиот наслов на филмот), нема ниту трошка презир во пораката која сака да ја испрати со овој филм. Можеби таа е клише, можеби е банална, но -секогаш следи си ги соништата и не се откажувај од пасијата во животот вреди да биде кажана уште еднаш. А токму тоа го прави Шезел.

la-la-land

Но, таа пасија за која зборувам ќе ја најдете во енергичната и брилијантна режија, во музичките нумери, па дури и во сцените во кои најмалку очекувате. Ќе ја земам за пример сцената во барот додека Миа и Себастијан ги слушаат џез музичарите. Страста и енергијата со која Себастијан зборува за џез музиката е дури заразна и на моменти и вие ја впивате преку платното. Таа е токсична и не сакате да престане. А перформансите во двете главни улоги? Па Гослинг и Стоун по трет пат се заедно на филмското платно, но дури сега ја даваат глумата на нивните кариери. Хемијата, усогласеноста и шармантноста на двајцата актери е можеби најочигледна во La La Land. Го занемарувате и фактот што филмот содржи и споредни ликови (глумени од одличните Роузмери Девит, Џеј Кеј Симонс и Џон Леџенд), а вие имате чувство дека гледате филм со само двајца ликови. Тоа за среќа не е навреда за филмот.

la_la6

А што е со придонесот од Шезел кон La La Land?

Да, на површината можеби тој има има два амбициозни креативни ликови кои ќе успеат да оформат конекција еден со друг во град со толку површност. Хеј за луѓето во Лос Анџелес во една сцена Себастијан вели: „тие обожаваат се но, не ценат ништо“, и искрено тоа ни е јасно ставено до знаење повеќе пати низ филмот. Таа магија која ја споменав погоре ќе ја забележите од самиот вовед и 5-те фантастични воведни минути, па се до најдобрите крајни 10 кои некогаш се снимени во филм од овој жанр. Измеѓу ќе ја воочите и инспирацијата во визуелниот стил на Шезел од класиците како Top Hat, An American In Paris, The Band Wagon, па дури и Funny Face. Воведната сцена додека ликовите се во средина на сообраќаен метеж е еден долг и непрекинат кадар, и е само мал вовед во талентот на Шезел. Музичките нумери се не-усилени, природни и шармантни како и самите актери, но би сакала во последниот дел да позборувам и за придонесот на Шезел во сценариото.

la_la5

Пораката која тој ја пренесува во La La Land. Мислам дека ако претходникот на Шезел, Whiplash беше филм од најголемите стравови во главата на 32-годишниот режисер, ова е филм за следење на сонот директно од неговото срце. Кој се може да се идентификува со Миа и Себастијан? Речиси сите, а верувам дека и Шезел кога го создавал сценариото. Само замислете го одбивањето, отфрлањето и препреките кои ги имал додека го создал овој мјузикл. Налик на Миа во секоја аудиција.  Но, ова е филм не само што ви укажува на страста која секој од нас треба да ја има, туку и упорноста да не се откажеме од неа. Да не се предадеме, (и ако можеме и да не се продадеме) во следењето на соништата.

emma

Ова е филм кој многу тешко ќе ве направи циник, и покрај реалноста на исходот од врската на Миа и Себастијан. Ако забележавте нивното запознавање не беше „meet cute“ клише какво што гледаме од Холивуд, а и нивниот крај беше без клише. La La Land можеби не е најдобриот мјузикл кој е снимен, но е дефинитивно еден од најдобрите во изминатата декада.

С. Лазаревска

Објавено од admin на 14 February 2017, 10:40